Riskbedömning i arbetsmiljöarbetet
Alla arbetsgivare ska jobba systematiskt med arbetsmiljön för att undvika ohälsa och olycksfall i verksamheten. I detta arbetet ingår det att bedöma de riskerna arbetet medför. I arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) står det:
8 § Arbetsgivaren skall regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet.
När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas.
Riskbedömningen skall dokumenteras skriftligt. I riskbedömningen skall anges vilka risker som finns och om de är allvarliga eller inte.
För att riskbedöma krävs ett systematiskt metod som innefattar de steg som krävs för samla in informationen om material, process och miljön, bedöma riskerna och sedan hantera de. Vi på Nordströms har mycket erfarenhet av just detta arbetet.
Vad vi erbjuder.
Att arbeta med den systematiska arbetsmiljön kräver tid, ekonomiska resurser och kunskap. För många företag kan det ta tid och fokus från verksamheten, särskilt för ledningen och nyckelpersoner. Det skulle vara bra med support från någon med hög kompetens och erfarenhet inom det arbetsmiljöarbetet. Vi på Nordströms kan hjälpa er med just detta. Det kan innebära alltifrån att utforma en arbetsmiljödelegation och skyddskommité till riskbedömning och skyddsronder. Oavsett om du är chef, skyddsombud, HR-chef eller på annat sätt har med företagets arbetsmiljöarbete att göra är du välkommen att förutsättningslöst höra av dig.
Konsult tjänster, coachning och rådgivning.
PRIS
Individuell prissättning per uppdrag.
På plats hos kund eller kommer till oss.
Vi har också flexibla lösningar och upplägg för alla typer av arbetsplatser, lösningar kan skräddarsys! Kontakta oss för mer info.
Vi hjälper med
-
Att skapa ergonomiska arbetsplatser som förebygger arbetsskador.
-
Planering av lokaler med hänsyn till maskiner, utrustning och process.
-
Skyddsronder.
-
Kravspecifikation för personlig skyddsutrustning.
-
Analys av kemikaliska arbetsmiljörisker.
-
Riskbedömning och planering vid rehabilitering.
-
Individanpassning.
s
-
Verksamhetsförändringar, nya processer eller material.
-
Maskiner: truckar, mobila arbetsplattformar, kranar, traverser, motorsåg mm.
-
Arbetsmoment: arbete på höjder, ensam arbete, heta arbeten, lastkoppling,
-
Kemikalier: härdplaster, gaser, thinner, rengöringsmedel mm.
-
Material: Brandfarliga eller explosiva, miljöfarliga och giftiga material.